Asociația Sportivă „Arhitectura” fusese înființată în 1933 de un grup de studenți arhitecți pentru studenții arhitecți și arhitecții care doreau să practice un sport sau doar să facă mișcare. Sediul asociației era în noua clădire a Academiei de Arhitectură, antrenamentele și întrecerile între ateliere sau între facultăți desfășurându-se în curtea acesteia dinspre strada Edgar Quinet. Pentru antrenamentele și meciurile de fotbal foloseau terenul din Splai al clubului «Venus», antrenamentele și meciurile de rugbi se desfășurau pe terenul Uniunii Federațiilor de Sport din România de la Arcul de Triumf, atletismul și antrenamente de volei pe stadionul O.N.E.F., iar tenis se putea juca pe două terenuri din vecinătatea Arcului-de-Triumf. La Institutul Superior de Educație Fizică, membrii A.S.A. au beneficiat de antrenamente de gimnastică, iar la sala de scrimă a B.N.R din strada Lipscani au participat la un curs de scrimă, cu echipament din dotația instituției. Asociația sportivă « Arhitectura » și-a încetat activitatea în anul 1937, înainte de a se realiza dorința membrilor săi de a avea o bază sportivă proprie.
Nicolae Grigorcea a executat serviciul militar în timpul studenției, în perioada 01.03.1933 – 01.11.1933 în cadrul Secției de Pregătire Militară de pe lângă Academia de Arhitectura, București, având gradul de plutonier în rezervă.
S-a înscris în Tabloul Arhitecților Diplomați în 1936, fiindu-i eliberată legitimația nr. 492/12.05.1936. Și-a desfășurat activitatea de proiectare în București, având sediul profesional la adresa str. Mitropolit Gh. Petrescu, nr.138. La sfârșitul anilor 1960, arhitectul Nicolae Grigorcea era membru al Comitetului de Stat pentru Arhitectură, Construcții și Sistematizare.
Începând din anii 1950, a aprofundat problematica tipizării clădirilor, fiind autorul unei serii de articole pe aceasta temă în Revista Arhitectura. În 1957, a publicat la Editura Tehnica volumul Contribuții la problema proiectării tipizate (clădiri social-culturale).
La sfârșitul anilor 1960, participa și lua cuvântul constant în cadrul plenarelor Uniunii Arhitecților din R.S.R. organizate pe tema tipizării și a sistematizării rurale și urbane, unde se dezbăteau diversificarea construcțiilor de locuințe și a dotărilor social-culturale, folosirea judicioasă a terenului, eficiența economică, obținerea unor compoziții variate, imprimarea unui specific național.
Fișă realizată de arh. Ștefana Pascu-Nica
Bibliografie:
- https://scandip130arh.uauim.ro/category/autor/nicolae-grigorcea/
- Arhiva A.N.I.C., inventar nr. 808, fond Colegiul Arhitectilor, dosar nr. 541;
- Revista Arhitectura și Urbanism, nr. 9-10/1952;
- Revista Arhitectura, nr. 1/1966;
- Revista Arhitectura, nr. 5/1968;
- Revista Arhitectura, nr. 1/1969;
- Revista Arhitectura, nr. 2/1969;
- Revista Arhitectura, nr. 1-2/1978;
- Revista Arhitectura, nr. 3/1979.